Doorgaan naar inhoud
✓ Discreet verpakt en snel bezorgd
☎ 03/302 48 76
✓ Discreet verpakt en snel bezorgd
Hoeveel Mensen Gebruiken Condooms

Hoeveel Mensen Gebruiken Condooms?

Het gebruik van condooms lijkt in Nederland & België af te nemen, vooral bij losse partners. Tegelijkertijd stijgt het aantal seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s), en lijken steeds minder Nederlanders en belgen tevreden te zijn over hun seksleven. 

Dit zijn opvallende resultaten die wijzen op een behoefte aan meer bewustzijn rond seksuele gezondheid. Politici hebben al eerder opgeroepen om blijvend te investeren in seksuele voorlichting en gezondheid.

Satisfyer

Condoom gebruik en andere vormen van anticonceptie

Uit het onderzoek blijkt dat condooms in losse contacten vaak worden overgeslagen. Van de mannen met een onenightstand gebruikte slechts 43 procent een condoom, terwijl 56 procent van de vrouwen dit ook niet deed. Dit draagt mogelijk bij aan de stijging van soa’s, waarbij nu 9 op de 1000 mannen en 12 op de 1000 vrouwen een soa heeft.

Interessant is dat meer vrouwen (33 procent) dan mannen (27 procent) ooit een soa-test hebben gedaan, al zijn de percentages van recente tests veel lager. Slechts 4 procent van de mannen en 6 procent van de vrouwen liet zich in de afgelopen 12 maanden testen.

Op het gebied van anticonceptiegebruik zien we een daling in het gebruik van de pil bij vrouwen tussen de 18 en 49 jaar: van 30 procent in 2017 naar 24 procent in 2023. Het gebruik van het spiraaltje steeg daarentegen, van 17 procent naar 21 procent in dezelfde periode. Dit duidt mogelijk op een groeiende wens om hormoonvrije opties te kiezen, want van de vrouwen die geen anticonceptie gebruiken, geeft één op de drie aan geen hormonen te willen gebruiken.

In onze sexshop vind je een breed assortiment aan condooms van topmerken zoals Durex, zodat je altijd veilig en verantwoord kunt genieten van je seksleven. Met keuze uit verschillende merken en stijlen, is er voor iedereen een passende optie.

Seksueel geweld en instemming

Een zorgwekkend aspect dat uit het onderzoek naar voren komt, is dat 24 procent van de vrouwen en 5 procent van de mannen ooit te maken heeft gehad met seksueel geweld. Dit gebeurde meestal in de leeftijd tussen 18 en 21 jaar. Dit percentage is de afgelopen zes jaar niet veranderd.

Positief is echter dat bijna iedereen (96 procent) aangeeft dat je vooraf zeker moet zijn of je partner seks wil, wat laat zien dat de aandacht voor instemming groeit. Daarnaast vindt 88 procent dat seksuele voorlichting op scholen essentieel is.

Hoe tevreden zijn wij over ons seksleven?

Hoewel een groot deel van de afgelopen zes maanden seks had met een ander, lijkt de tevredenheid over het seksleven af te nemen. Waar vijf jaar geleden nog 93 procent van de mannen en 77 procent van de vrouwen tevreden was, is dit nu gedaald naar 56 procent. Dit ondanks dat het gemiddelde cijfer voor het seksleven een 7,0 blijft.

Het onderzoek laat verder zien dat mannen vaker masturberen dan vrouwen: 51 procent van de mannen doet dit minstens één keer per week, terwijl dit voor vrouwen 17 procent is. Ook kijkt een groter deel van de mannen (74 procent) naar porno in vergelijking met 29 procent van de vrouwen.

Datingapps en sexting: een groeiende trend

Een op de tien Nederlanders & Belgen gebruikte in de laatste zes maanden een datingapp, een trend die sinds 2017 stabiel is gebleven. Vooral jongeren tussen de 18 en 40 jaar maken veel gebruik van deze apps.

Een andere trend is het versturen van seksueel getinte beelden. Een op de twaalf deed dit in de afgelopen zes maanden. Wat opvalt, is dat steeds meer mensen (49 procent) vinden dat het niet de schuld is van de verzender als een foto zonder toestemming online wordt gedeeld. Onder 25-plussers is deze opvatting gegroeid.

Onderzoeker Hanneke de Graaf benadrukt de positieve ontwikkeling: “De verantwoordelijkheid ligt bij degene die zonder toestemming beelden deelt. Dit gedrag wordt steeds meer gezien als grensoverschrijdend.”

Seksuele diversiteit

Het onderzoek laat zien dat 8 procent van de mannen en 16 procent van de vrouwen zich niet uitsluitend aangetrokken voelt tot het andere geslacht. Dit percentage is voor mannen gelijk gebleven ten opzichte van 2017, maar voor vrouwen iets toegenomen.

Opvallend is dat 1,4 procent van de respondenten zich identificeert als transgender of non-binair, een percentage dat stabiel is gebleven sinds 2017. Toch blijft discriminatie een probleem: een kwart van de LHBT+-personen boven de 25 jaar heeft het afgelopen jaar te maken gehad met verbaal geweld, terwijl een op de vijf is gepest en een op de tien is bedreigd.

Conclusie

Hoewel er positieve ontwikkelingen zijn, zoals meer aandacht voor instemming en een groeiend bewustzijn over grensoverschrijdend gedrag, blijven er zorgpunten zoals de afnemende tevredenheid over het seksleven en de toename van soa’s.

Of je nu op zoek bent naar anticonceptie of seksuele gezondheidsproducten, vij Erovibes kun je altijd terecht voor een breed assortiment aan condooms en andere producten. Veiligheid en plezier gaan hand in hand, en wij helpen je graag om een gezonde en bevredigende seksuele ervaring te hebben.

Vorig artikel Hoe Boost Jij Je Zelfvertrouwen Met Erotische Lingerie?
Volgend artikel Hoe Kan Jij Je Testosteron te Verhogen?