Doorgaan naar inhoud
✓ Discreet verpakt en snel bezorgd
☎ 03/302 48 76
✓ Discreet verpakt en snel bezorgd
Oorzaken Van Clitorispijn En Wat Je Eraan Kan Doen

Oorzaken Van Clitorispijn En Wat Je Eraan Kan Doen

De clitoris is extreem gevoelig en is het centrum van plezier voor de meeste vulva-eigenaars, dus het kan frustrerend, zo niet ronduit verwoestend, als juist die plek pijn veroorzaakt. Onderzoek over clitorispijn is beperkt, maar het komt genoeg voor om er een klinische naam aan te geven: clitorodynie.

Satisfyer

Clitorodynie 

Clitorodynie kan voorkomen op verschillende manieren: Sommigen ervaren constante pijn, terwijl anderen enkel pijn ervaren als de clitoris aangeraakt wordt. Sommigen hebben een milde pijn, terwijl anderen een scherp stekend gevoel ervaren. Het toonbeeld is anders omdat de oorzaken dat ook zijn.

Als je last hebt van een van deze symptomen, bestaat er hulp. Lees verder voor info over wat clitorispijn kan veroorzaken en hoe het verholpen kan worden.

Wat veroorzaakt clitorispijn?

“Er zijn eigenlijk veel oorzaken voor clitorispijn, waaronder infecties zoals schimmel en herpes, ziektes die ontstekingen veroorzaken zoals lichen sclerosus, vulvakanker, zenuwschade, trauma aan de vulva (paardrijden, fietsen), veranderingen in hormonen en vulvodynie, een chronische pijn waarbij de clitoris betrokken is,” zegt gynaecoloog Lyndsey Harper, stichter en CEO van Rosy Wellness. Je moet naar een professional gaan om te weten wat je pijn veroorzaakt, maar hier is wat informatie over enkele van de meest voorkomende oorzaken:

Hormonale tekorten

Als je lichaam niet genoeg hormonen estradiol en testosteron kunnen je vulva en clitoris daarvan afzien – dat betekent weefsel verliezen – zegt Erin Hardiman, een kinesitherapeut bij het Pelvic Health and Rehabilitation Center. “Slechte weefselintegriteit en gezondheid kan resulteren in pijn en hypersensitiviteit bij het aanraken,” zegt Hardiman. Als je dokter vermoedt dat dit het geval is bij jou, kunnen ze bloedtesten bestellen om je hormoonniveau te bekijken.

Infectie

Weefselirritatie van een schimmelinfectie kan pijn en jeuk veroorzaken rond de vulva, waaronder de clitoris, zegt Hardiman. Een herpesuitbraak rond de clitoris, kan soms clitorispijn veroorzaken, zegt uroloog Kelly Casperson. In dit geval zal de clitorispijn behandeld worden door het behandelen van de infectie, meestal met medicatie.

Het kan wat doorzettingsvermogen vragen om de juiste diagnose en behandeling te krijgen, maar clitorispijn is nooit iets waar je gewoon mee moet leven.

Pudendus neuralgie

Pudendus neuralgie is een term voor pijn, branderigheid of ongevoeligheid in de bekkenbodem veroorzaakt door irritatie of schade aan een zenuw. Soms wordt de zenuw geïrriteerd door de strakheid en druk in de bekkenbodemspieren, zegt Hardiman. Een bekkenbodemkinesist kan helpen met de diagnose en behandeling van dit soort aandoeningen.

Dermatologische aandoeningen

Bepaalde huidaandoeningen kunnen ook pijn veroorzaken als ze zich op de huid van de clitoris voordoen, zegt Hardiman. Een van deze aandoeningen is lichens sclerose, wat dunne witte lapjes huis in de genitale zone veroorzaakt. Een andere is lichens planus waar het immuunsysteem huidcellen aanvalt en paarse, jeukerige bultjes veroorzaakt. Een vulvaire dermatoloog kan bij deze aandoeningen de diagnose stellen en ze behandelen.

Gevangen of getrokken huid

“De clitoris heeft een voorhuid, of een clitorishoed, net zoals de penis dat heeft,” legt Casperson uit. “En net zoals bij de penis kan de huid gevangen worden of kan eraan getrokken worden.” Dit komt vaker voor bij diegenen met minder oestrogeen, zoals diegenen die de menopauze ervaren of bijna zullen ervaren, maar kan ook een resultaat zijn van hormonale anticonceptie. “Sommige anticonceptiepillen kunne je hormoonniveau iets te laag brengen waardoor de huid een beetje atrofisch wordt, en dan kan die vastzitten aan het topje van je clitoris,” zegt Casperson.

Keratineparels

Soms kan smegma of andere afscheiding onder de clitorishoed terechtkomen en blijven plakken aan de clitoris of hoed, zegt Hardiman. Deze stukjes afscheiding worden keratineparels genoemd en kunnen opgebroken en verwijderd worden met behulp van een sonde in het kantoor van de dokter.

Persistent genital arousal disorder (PGAD)

Dit is wanneer “de clitoris foutief signalen van stimulatie geeft die erg stresserend zijn voor personen omdat er geen seksuele context is,” zegt Casperson. En om het nog erger te maken, het kan zowel pijn als opwinding veroorzaken. PDAG zelf kan verschillende oorzaken hebben, van zenuwcompressie tot hormonale onbalans, die behandeld moet worden om het gevoel te kalmeren.

Zenuwcompressie

Als iemand vaak op een fiets rijdt, paardrijdt of aan een andere activiteit deelneemt dat druk zet op de genitaliën, kunnen ze bekkenbodempijn krijgen door de druk – of het samendrukken – van de zenuwen, zegt Casperson. Stoppen met deze activiteiten en de zone laten rusten kan ervoor zorgen dat de zenuwen genezen.

Gebruik aan lubricatie

Als de pijn enkel bij seksuele activiteit voorkomt, kan het probleem gewoon een gebruik aan lubricatie zijn. “De clitoris is geen zelf bevochtigend orgaan,” zegt Casperson. “Te veel frictie kan stress en pijn veroorzaken.” Glijmiddel gebruiken – voor clitorisstimulatie alsook penetratie – kan in dit geval met de pijn helpen.

Seksueel trauma

Pijn kan een onmiddellijk resultaat zijn van een fysiek trauma of, minder direct, gerelateerd zijn aan emotioneel trauma, zegt Erin Prichard, eigenaar en klinisch adviseur bij Sea Glass Counseling and Consultation. “Onze lichamen slaan traumatische herinneringen en ervaringen op in allerlei plaatsen,” zegt ze. “Voor sommige mensen kan hun lichaam zich vastklampen aan traumatisch materiaal binnen de bekkenbodem, en die traumatische pijn kan zich uiten in de clitoris.” Als iemand een geschiedenis van seksueel trauma heeft, zullen ze zowel naar een therapeut als naar een dokter moeten gaan.

Wat moet je doen als je clitorispijn ervaart?

Casperson raadt aan om naar een gynaecoloog of uroloog getraind in vrouwelijke seksuele gezondheid te gaan om de oorzaak van je pijn te zoeken. “Je kan altijd beginnen met je huisarts, maar als je daar niet verder geraakt, is het zeker aangeraden om verder te gaan en een expert te zoeken,” zegt ze.

“Je moet eerst een gynaecoloog contacteren om een infectie, een dermatologische aandoening, hormonale onbalans, en/of een andere pathologie van de vulva uit te sluiten,” zegt Hardiman. Als ze pudendus neuralgie vermoeden, kunnen ze je doorverwijzen naar een specialist, ofwel een dokter of een bekkenbodemkinesist. “Als er vermoed wordt dat de clitorispijn komt door spierdisfunctie, moet je contact opnemen met een bekkenbodemkinesist,” zegt Hardiman.

“Een gecenseerde kinesist die zich specialiseert in bekkenbodemgezondheid kan bekijken of er een geblokkeerde zenuw is die leidt naar de clitoris of spieren die daaraan gehecht zijn,” zegt bekkenbodemkinesist Heather Jeffcoat. “Kinesisten werken op zenuwmobiliteit, myofasciale beperkingen en geassocieerde beperkingen die zich kunnen voordoen bij clitoronynie, zoals urinaire urgentie of frequentie.”

Voor je met een dokter spreekt, kan het nuttig zijn om enkele dingen die je hebt opgemerkt over je pijn, zegt Harper. Enkele vragen die je zelf zou moeten beantwoorden zijn: “Wanneer is de pijn begonnen? Is het met tussenpozen of constant? Is het gelinkt aan branderigheid of jeuk? Is de pijn erger als je de clitoris aanraakt? Is er iets dat de pijn beter maakt?”

Hoe kan clitorispijn behandeld worden?

“De behandeling hangt af van de oorzaak, dus [behandelingen voor clitorispijn] kunnen variëren van het behandelen van een infectie tot het behandelen van een huidaandoening, toevoeging van hormonen, of een operatie,” zegt Harper. Infecties worden meestal behandeld met medicatie, terwijl een hormonale onbalans behandeld kan worden met hormonale supplementen, zegt Hardiman, Zenuwproblemen, kunnen een combinatie van behandelingen vragen, waaronder medicatie, bekkenbodemkinesitherapie en therapie gericht op zenuwen.

Naar een psychotherapeut gaan kan ook nuttig zijn als je angst of schaamte rond je pijn ervaart of denkt dat het gerelateerd is aan trauma, zegt Prichard. “Therapie kan zeker nuttig zijn voor het oplossen van negatieve gedachten die die pijn veroorzaakt bij mensen.”

Wat als je dokter niet luistert?

Het is een frustrerende realiteit dat niet alle dokters seksuele problemen, vooral diegene die ervaren worden door mensen met vulva’s serieus nemen. “Jammer genoeg krijgen veel dokters niet de training die nodig is om vrouwen met seksuele problemen te helpen,” zegt Harper. Als je dokter je niet kan helpen, stelt ze voor dat je een specialist in seksuele problemen of bekkenbodempijn zoekt. Je kan ook een doorverwijzing naar een competente dokter krijgen van een kinesist gespecialiseerd in bekkenbodempijn, zegt Hardiman.

Jeffcoat raadt aan om op pelvicpain.org te zoeken naar dokters met ervaring in het behandelen van bekkenbodempijn. Je kan ook naar de website van de International Society for the Study of Women’s Sexual Health om te zoeken naar artsen die seksuele gezondheid ernstig nemen, zegt Casperson.

Het kan wat doorzetting vragen om de juiste diagnose en behandeling te krijgen, maar clitorispijn is niet iets waar je mee moet leven. Vind een arts die je vertrouwt en waar je open tegen kan zijn en werk samen uit wat je pijn veroorzaakt en identificeer een behandeling waarbij je je comfortabel voelt.

Vorig artikel Wat Is Catfishing?
Volgend artikel Natuurlijke Manieren om Testosteron te Boosten