Doorgaan naar inhoud
✓ Discreet verpakt en snel bezorgd
☎ 03/302 48 76
✓ Discreet verpakt en snel bezorgd
Is Het Mogelijk Om Een Slecht Orgasme Te Hebben?

Is Het Mogelijk Om Een Slecht Orgasme Te Hebben?

Als iemand een orgasme heeft tijdens consensuele seks, gaan mensen er over het algemeen van uit dat de seks goed was. Toch heeft een recent onderzoek dat gepubliceerd werd in Archives of Sexual Behavior uitgewezen dat consensuele seks ook slecht kan zijn, ondanks dat er een orgasme heeft plaatsgevonden. Ze noemen deze ervaringen “slechte orgasme ervaringen.”

Satisfyer

Meer bepaald heeft het onderzoek uitgewezen dat orgasmes tijdens consensuele seks niet per se betekenen dat de seks gewild was, dat het orgasme gewild was, dat de persoon opgewonden was of dat de seksuele ervaring plezierig was.

In het onderzoek hebben deelnemers ervaringen beschreven waar ze een orgasme hadden tijdens seksuele ervaringen die negatief en/of niet-positief waren op drie manieren:

Een orgasme hebben nadat men onder druk gezet werd voor ongewilde seks door een partner (de auteurs noemen dit gedwongen seks in het artikel maar geven aan dat de deelnemers het nog steeds als consensueel benoemden);

Een orgasme hebben nadat men akkoord was gegaan met seks zelfs als ze het niet wouden (de auteurs verwijzen hiernaar als gewillige seks in het artikel; opnieuw gaven de deelnemers aan dat het consensueel was) en/of

Een orgasme hebben nadat men zich gedwongen voelde om een orgasme te hebben (bv druk op zichzelf leggen of onder druk gezet worden door een partner om een orgasme te krijgen).

Terwijl het wel lijkt alsof de ervaring positief werd toen de deelnemer een orgasme had, omschreven veel deelnemers deze ervaringen op een negatieve manier ondanks dat ze een orgasme kregen.

Hoe slecht kunnen orgasme ervaringen echt zijn? Bewijs geeft aan dat het antwoord ‘zeer slecht’ is.

De termen die de deelnemers gaven aan hun ervaringen waren onder andere “hol en mechanisch,” “irritant en oncomfortabel,” “geen goede ervaring” en “mentale marteling.”

Deelnemers gaven massaal aan dat de orgasmes die ze hadden tijdens die ervaring minder of zelfs helemaal niet aangenaam waren tegenover orgasmes in andere, niet-gedwongen ervaringen. Veel deelnemers gaven bijvoorbeeld aan dat het gedwongen orgasme “zwakker” of “saai” voelde, zoals een fysieke reactie zonder bijhorende plezierige gevoelens, en/of fysiek hetzelfde maar emotioneel minder aangenaam.

Slechte orgasme ervaringen hebben ook een negatieve invloed op de relaties, seksualiteit en psychologische gezondheid van de deelnemers. Dit kwam vaak omdat deelnemers het gevoel hadden dat een orgasme hun negatieve emoties ontkrachten, het problematisch gedrag van hun partner aanmoedigden en/of omdat de partner geen rekening hield met de bezorgdheden van de deelnemer. Één deelnemer die de seksuele problematiek aankaartte bij hun partner kreeg bijvoorbeeld als antwoord, “Je hebt er toch van genoten, niet?” alsof het orgasme het problematisch gedrag van de partner goedpraatte.

Identiteit Doet Er Toe

Deelnemers gaven ook aan dat stereotypes en verwachtingen gelinkt aan hun identiteit de negatieve gevoelens rond slechte orgasmes deed opstapelen. Bijvoorbeeld, vrouwen voelden zich onder druk gezet om een orgasme te krijgen om de ego’s van mannen te versterken en mannen voelden zich onder druk gezet om een orgasme te krijgen bij elke seksuele ervaring om aan de mannelijke stereotypes te voldoen.

Bovendien gaven biseksuele deelnemers aan dat ze het gevoel hadden dat ze een orgasme moesten krijgen bij partners van een ander geslacht om hun biseksualiteit te “bewijzen. Sommige trans en/of niet-binaire deelnemers zeiden dat orgasmes hebben, in het algemeen, hun genderidentiteitsconflict veroorzaakte (sommige deelnemers verwezen naar dit als genderdysforie); terwijl voor anderen, hun genderidentiteitsconflict leidde tot ongewilde orgasmes en/of onder druk gezet worden om seks of een orgasme te hebben dat ze niet wilden.

Wat Kunnen We Concluderen?

Het is duidelijk dat slechte orgasme ervaringen gelinkt werden aan dwang, toegeving en/of orgasme druk op manieren die te maken hadden met de relatie van identiteitsstereotypes en -ervaringen van mensen. De resultaten van dit onderzoek sturen een belangrijke boodschap uit: in tegenstelling tot wat er vaak gedacht wordt, is een orgasme tijdens consensuele seks niet altijd een plezierige ervaring.

Een orgasme hebben, betekent niet altijd dat de seksuele ervaring of het orgasme plezierig was of dat de negatieve gevoelens van de persoon die een orgasme had er niet meer toe doen of verdwenen zijn. Bovendien zorgen identiteitsstereotypes en -ervaringen voor een verhoogde druk op personen die ervoor zorgt dat de redenen waarom een orgasme slecht is uitvergroot worden.

Over het algemeen is het problematisch en mogelijk ook schadelijk om er van uit te gaan dat orgasmes altijd gelijk staan aan plezierige, gewilde seks. Seksuele partners moeten over hun bezorgdheden en verlangens praten zelfs als er een orgasme plaatsvindt omdat orgasme niet per se wil zeggen dat de seks gewild was, er voldoende opwinding was of dat de ervaring in het algemeen “goed” was.

Vorig artikel Hoe Behoud je een Gezond Seksleven als Ouder?
Volgend artikel Drie Tips Voor Meer Seks Te Hebben