Doorgaan naar inhoud
✓ Discreet verpakt en snel bezorgd
☎ 03/302 48 76
✓ Discreet verpakt en snel bezorgd
Is Frequente Seks Goed Voor Je Hersenen?

Is Frequente Seks Goed Voor Je Hersenen?

Heb je vaak stoute gedachten? Denk je de hele tijd aan seks? Goed voor jou, Einstein, omdat nieuw onderzoek aangeeft dat frequente seks, en de drang ernaar, een grote invloed kan hebben op je cognitief vermogen.

Satisfyer

In het laatste decennium, zijn er meer en meer onderzoeken over menselijk en dierlijk gedrag gepubliceerd die wijzen op het feit dat, hoe meer seks we hebben, hoe beter we cognitieve taken kunnen uitvoeren. En het bewijs groeit meer en meer, waaronder recent een artikel in het gerespecteerde Archives Of Sexual Behaviour. Het is niet echt licht leesvoer, maar gelukkig heb ik dat al gedaan zodat jij dat niet hoeft te doen.

Onderzoek bij ratten

Een onderzoek uit 2010 ontdekte een onmiddellijk verband tussen seksuele activiteit en verhoogde neuron groei bij ratten. Het was simpel: ratten die dagelijks vaker seks hadden in een periode van twee weken, vertoonden een groei aan neuronen dan ratten die slechts één keer seks hadden in dezelfde periode.

Geile ratten zijn slimmere ratten. Het tijdschrift Hippocampus ging een aantal jaar verder met het onderzoek en toonde aan dat regelmatig seks hebben niet alleen een groei in neuronen veroorzaakt, maar dat ook de cognitieve functie en het probleemoplossend vermogen verbeterde. Hoera, twee vliegen in één klap.

Maar hoe zit het met mensen?

 Onderzoek op mensen, heeft vergelijkbare dingen aangetoond, zoals je wel had kunnen verwachten. Een onderzoek uit 2016 dat in Age And Aging gepubliceerd werd, nam de seksuele activiteit van 7 000 mensen ouder dan 50 jaar en verbond hun prestaties aan een getallenreeks, die ontworpen was om hun uitvoerende functies zoals probleemoplossend denken te meten en een woordherinneringstest om hun geheugen te kunnen testen.

Het was dan ook geen verrassing toen ze vonden dat mannen en vrouwen die het laatste jaar vaak seks hadden gehad beter waren met de woordherinneringsoefening en dat mannen ook beter op de oefening met de getallenreeks scoorden. Seks lijkt wel de nadelen van het ouder worden tegen te gaan.

Dit onderzoek werd op zijn beurt uitgebreid in de Archives of Sexual Behaviour, die een klein onderzoek met 78 heteroseksuele vrouwen tussen 18 en 29 jaar uitvoerde. Er werden meer factoren toegevoegd deze keer, en er werden correlaties gelegd tussen het aantal seksuele activiteit dat ze hadden en hun geheugen, terwijl ze verschillende andere factoren controleerden, waaronder de gemiddelde punten, fase van de menstruele cyclus, gebruik van orale contraceptie en lengte van de relatie.

Nogmaals toonde de studie aan dat vrouwen die meer seks hadden, beter presteerden op een abstracte woordherinneringstest. Dit toont aan dat er niet alleen een link is tussen seks en geheugen, maar ook, potentieel, tussen seks en verbeterde woordenschat.

In 2018 publiceerde het Archives Of Sexual Behaviour een groter onderzoek, deze keer met 6 000 volwassenen die meer dan 50 jaar oud waren, en onderzocht het hoe het aantal keren seks een persoon had, gerelateerd is aan de prestaties op twee episodische geheugentaken die twee jaar na elkaar werden uitgevoerd.

Deze test hield rekening met elke mogelijke verslechtering van het geheugen in die periode, en toonde dat diegenen met actievere sekslevens beter presteerden op geheugentests. Het toonde ook een verband aan tussen geheugen en intimiteit, aangezien de deelnemers die een ‘intiemere’ band hadden tijdens seks ook beter presteerden tijdens de testen. (Het is natuurlijk ook de moeite om te vermelden dat iedereen in het testonderzoek een slechtere score had op de tweede test dan op de eerste, zoals je wel kan verwachten.

Dit geeft aan dat frequent seks hebben de daling in het cognitief vermogen niet volledig zal voorkomen, maar het laat wel zien dat die minder snel gaat dan bij mensen die minder vaak seks hebben.

De uitkomst van al deze onderzoeken, en er zijn er veel meer die we hier niet vernoemd hebben, is dat er een duidelijke link is tussen seksuele frequentie en, bij gebrek aan een beter woord, hersenkracht. O het ene nu afhankelijk is van het andere, valt nog af te wachten, en er is zeker meer onderzoek nodig, zoals altijd, maar nu is het veilig om te zeggen dat seks goed is voor je hersenen.

Vorig artikel Wat Moet Je Doen Als Je Condoom Breekt?